Boekhoudsoftware versus boekhouder of accountant

Wanneer kies je voor een boekhouder of accountant en wanneer doe je zelf je administratie? In dit blog weeg ik de opties tegen elkaar af en bespreek ik de vooroordelen.

Het verplicht voeren van een administratie is in de wet vastgelegd. Het is dus geen kwestie óf je een administratie gaat voeren, maar hoe. Ga je het zelf uitvoeren op een notitieblok, in Excel, in een boekhoudprogramma of laat je de administratie van je onderneming uitvoeren door een boekhouder, accountant of belastingadviseur?  Het vergelijken van boekhoudprogramma's met boekhouders en accountants hangt helemaal van jouw wensen af. 

Stel voor jezelf vast wat hoe jouw situatie eruit ziet en lees wat dan bij je past.

 

- Hoeveel tijd ben jij kwijt met het bijhouden van je administratie en hoeveel tijd zou het je boekhouder of accountant kosten?
- Ben je op de hoogte van wat zakelijke kosten en prive kosten zijn en wat aftrekbaar is voor de belasting, of moet je je daarvoor inlezen?
- Hoeveel is het je waard als je je geen zorgen meer hoeft te maken over je administratie en belastingaangiftes, btw aangiftes, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
- Heb je recht op subsidies en/of belastingvoordelen? Een goede boekhouder / accountant is op de hoogte van de mogelijkheden waar ondernemers en bedrijven vaak te weinig van afweten en gebruik van  maken.
- Weet je hoe je een creditfactuur, kortingen en afschrijvingen van je activa in je administratie verwerkt?

Draai je voor de bovenstaande zaken je hand niet om en vind je dit leuk om te doen, dan is een boekhoudprogramma een interessante optie. Voordelen van een boekhoudprogramma is dat je zelf goed op de hoogte bent van de prestaties van je bedrijf: omzet, kosten, winst en openstaande debiteuren en crediteuren. Als je je boekhouding goed bijhoudt en een programma hebt waar je ook managementinformatie uit kunt halen, dan zie je op welke producten/diensten je meer of minder winst maakt dan op andere. Daarnaast heb je geen kosten van je boekhouder of accountant.

 

Ben je minder nauwkeurig, heb je weinig tijd of zin om je administratie te voeren, of weet je er te weinig vanaf waardoor je eerst veel tijd zou moeten investeren om op die hoogte te zijn van de belastingregels, dan is een boekhouder/accountant/belastingadviseur aan te raden. Niet alleen om ellende te voorkomen als je fouten maakt. Deze partijen verdienen snel hun geld terug doordat ze jou kostbare tijd besparen, vele malen sneller zijn dan jij, op de hoogte zijn van de belastingvoordelen en een groot netwerk hebben waar je ook weer opdrachten uit kunt halen.

 

Vrije keuze vastlegging boekhouding
Volgens de belastingdienst ben je vrij om je boekhouding vast te leggen op een voor jou overzichtelijke manier. Je dient facturen op te stellen en te bewaren waarin vereiste gegevens zijn opgenomen. Dit vind je allemaal op de website van de belastingdienst:

link belastingdienst 

Uurtarieven van boekhouders en accountants variëren van €50 tot €200 voor speciale adviesdiensten. FinanceWise helpt de ondernemer met het vinden van de boekhouder, accountant en belastingadviseur / fiscalist die past bij het bedrijf.

 

Over de tarieven en de vergelijking van de meest gebruikte boekhoudprogramma's kun je meer lezen in een volgende blog op www.FinanceWise.NL. Dan zullen onder andere Exact Online, Twinfield, iMuis, Acumulus, Accountview, AFAS, Davilex, e-boekhouden.NL, Moneybird, Reeleezee de revue passeren.

 

Als je vragen of opmerkingen hebt stel ze ons gerust.Gepost op 01-12-2014 door Eduard


 
 

FinanceWise voor de juiste balans