Voor- en nadelen van het wisselen van accountant

Is het tijd om te wisselen van je boekhouder of accountant, maar vraag je je af wat de consequenties zijn, maar ook wat het je kan opleveren? FinanceWise heeft op basis van klantervaringen en wetenschappelijke studies een top-5 voordelen en nadelen opgesteld.

 

Voordelen

 

 1. Nieuwe klant, wat interessant!
  Accountants nemen voor nieuwe klanten veel tijd om de nieuwe klant te leren kennen en zich te bewijzen. Hier kun je als bedrijf veel aan hebben, omdat er met een frisse blik naar je bedrijf, bedrijfsvoering, administratie en belastingaangiftes wordt gekeken. In de meeste gevallen komt uit deze gesprekken en analyses waardevolle informatie die je bedrijf kan helpen aan betere resultaten.

 2. Lagere kosten
  Door de digitalisering van de administratieve handelingen zijn er enorme kosten besparingen opgetreden. Heeft jouw bedrijf hiervan voldoende geprofiteerd? Afhankelijk van het boekhoudprogramma kunnen facturen zeer goedkoop worden ingelezen in de administratie en wordt er een boekingsvoorstel gedaan. Dit betekent dat er door de accountant enkel nog goedgekeurd hoeft te worden, dit scheelt tijd en dus geld.

 3. Profiteren van het netwerk van de nieuwe accountant
  Het kiezen van een nieuwe accountant, boekhouder of fiscalist biedt je toegang tot een nieuw netwerk. Een goede accountant voegt waarde toe door met je mee te denken en je eventueel te koppelen aan een andere klant die wat voor je kan betekenen.

 

Nadelen

 

 1. Opbouwen van een nieuwe vertrouwensband
  Na het kiezen van een nieuwe boekhouder, accountant of fiscalist dien je opnieuw vertrouwen te krijgen in je nieuwe financiële adviseur. Daarom is een goede selectie van wezenlijk belang. Voldoet de accountant wel over de benodigde kennis en vaardigheden. FinanceWise ondersteund hierbij door periodiek contact te hebben met de aangesloten kantoren en de bedrijven die zijn overgestapt, om naar hun ervaringen te vragen. Tevens controleert FinanceWise of de kantoren zijn aangesloten bij vakverenigingen en of de kennis wordt bijgehouden.

 2. Grotere kans dat fouten aan het licht komen
  Het kan een vervelende ontdekking zijn dat de vorige accountant jarenlang fouten heeft gemaakt bij het bijhouden van de administratie of belastingaangiftes. Uiteindelijk heb je liever dat de nieuwe accountant achter de fouten komt dan bijvoorbeeld de belastingdienst tijdens een controle. Op deze manier kun je fouten herstellen en boetes voorkomen. Accountants zorgen er in de eerste paar jaren voor dat zij jouw business goed begrijpen en voeren daarom extra kwaliteitscontroles uit.

 3. Overstapkosten accountants
  Sommige kantoren proberen extra uren die nodig zijn om je bedrijf te leren kennen en de administratie opnieuw in te richten door te berekenen aan de klant. Dit kan overigens volledig terecht zijn. Wat van belang is dat dit vooraf duidelijk is gecommuniceerd en dat dit eenmalige kosten zijn, dus dat je niet in de daaropvolgende jaren teveel per jaar betaald.

 

Al met al licht de keuze om een overstap van accountant, boekhouder of fiscalist er sterk aan wat voor afspraken je hebt met je huidige accountant etc. Uit gesprekken met overgestapte bedrijven met behulp van FinanceWise blijkt dat er voor hetzelfde tarief meer dienstverlening wordt geboden, denk aan extra advies voor hetzelfde of beduidend lager tarief.

Voornaamste redenen zijn jaarlijkse 'inflatiecorrecties' en niet aan de onderneming teruggegeven kostenbesparingen op het gebied van automatisering / digitalisering van de administratie.


FinanceWise levert kosteloos 3 offertes op maat die bij jouw onderneming en wensen aansluiten, vraag ze nu aan.Gepost op 15-05-2015 door Eduard


 
 

FinanceWise voor de juiste balans